Edistyksestä ja yhteiskuntien onnistumisesta

Mitä on yhteiskunnallinen edistys?

Mistä tiedetään, että kehitys kulkee oikeaan suuntaan? Mikä tekee valtiosta hyvän? Miten mitata yhteiskuntien onnistumista?

Minulta löytyy vastaus ainakin viimeiseen kysymykseen. Yhteiskuntien onnistumista voi mitata tarkastelemalla niiden epäonnistumista.

Kansalaisjärjestö Fund For Peace (FFP) ylläpitää vuosittain julkaistavaa Fragile States -indeksiä, joka mittaa nimensä mukaisesti yhteiskuntien eheyttä. Tai pikemminkin niiden haurautta. Aikaisemmin indeksi oli nimeltään Failed States -indeksi, ja se nimensä mulaan havainnollisti yhteiskuntien epäonnistumisia.

Fragile States -indeksissä mitataan yhteiskuntien turvallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja niiden instituutioiden vahvuutta. Siinä mitataan myös taloudellista tasa-arvoa, köyhyyttä, maastamuuttoa, oikeusvaltion tasoa, julkisten palveluiden saatavuutta. Mitä vahvempi yhteiskunta on, sitä vähemmän se saa pisteitä indeksiin. Listan kärkipäässä on perinteisesti ollut sotien ja luonnonkatastrofien runtelemia maita, kuten Jemen, Somalia, Syyria ja Etelä-Sudan.

Viimeisin Fragile States -indeksi julkaistiin viime vuoden heinäkuussa. Sen mukaan maailman ehein – tai vähiten epäonnistunut valtio on Suomi. Jo kymmenettä vuotta putkeen.

Yhteiskunnat eivät epäonnistu tai onnistu itsekseen. Yhteiskuntia eivät ohjaa luonnonlait, eikä kehitys tapahdu väistämättä. Valtioiden vahvuudet ja  heikkoudet ovat ihmisten tekemien poliittisten valintojen seurausta.

Tehdään siis huhtikuun eduskuntavaaleissa fiksuja valintoja, jotka pitävät jatkossakin Suomen maailman eheimpänä ja vähiten epäonnistuneena valtiona.

Vahvistetaan oikeusvaltiotamme, pidetään huolta jokaisen ihmisoikeuksista, tuetaan koulutusta, laajennetaan palveluiden saatavuutta ja lisätään kansalaisten luottamusta yhteiskuntaan. Ollaan maailman vähiten epäonnistunut valtio myös ensi vuonna.

Edellinen
Edellinen

Vaalikoneista ja vallankäytöstä

Seuraava
Seuraava

Demokratiasta, kuluttajuudesta ja kansalaisuudesta