Demokratiasta, kuluttajuudesta ja kansalaisuudesta

Vaalikampanjointi alkaa olla täydessä vauhdissa. Ehdokaslistat läimäytetään kiinni 21.2. ja 2.3. vahvistetaan ehdokasnumerot näissä karkeloissa. Siitä onkin enää kuukausi varsinaiseen vaalipäivään.

Vaalikamppailun ohella olen aprikoinut kansalaisuutta ja demokratiaa. Vaalikampanjoinnissa on kyse demokratian toteutumisesta, mutta myös markkinoinnista ja mainonnasta. Ehdokkaan näkökulmasta kyse on tietenkin itsensä, henkilöbrändinsä ja ajatustensa myymisestä. Puolueiden markkinointi taas liittyy kahdenlaisiin mielikuviin: yhtäältä siihen, millaista maailmaa ne tarjoavat äänestäjille, ja toisaalta siihen, millaisia viboja puolueet viestittävät.

Näin toki kuuluukin tehdä! Puolueiden ja ehdokkaiden tulee kertoa äänestäjilleen itsestään, jotta ihmiset voisivat tehdä viisaita ja etujensa mukaisia päätöksiä vaalipäivänä.

Kansalaisten osaksi tässä spektaakkelissa jää valitettavasti kuluttajan rooli. Äänestäminen vertautuu pesukoneen ostamiseen: nähdään mainoksia, vertaillaan hinnan ja laadun suhdetta, kuunnellaan suosituksia ja sitten tehdään päätös. Ja neljän vuoden päästä uudelleen. Tuiki tärkeä osa demokratiaa, mutta hieman koko hommaa vääristävä. Äänestäminen on nimittäin valintojen lisäksi vallankäyttöä.

Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Näinhän se onkin. Eduskuntavaaleissa kansalaiset lainavat oman valtansa neljäksi vuodeksi edustajilleen. Kansanedustajilla ei ole muuta valtaa kuin se, joka heille annetaan äänestäjien toimesta – mutta vain lainaksi. Neljän vuoden päästä valta on taas jaossa.

Kansanvallassa on oltava parlamentin lisäksi elävä ja vaikutusvaltainen kansalaisyhteiskunta, joka ottaa aktiivisesti kantaa yhteiskunnan asioihin, ajaa niitä eteenpäin ja painostaa poliitikkoja toimimaan. Se on aivan yhtä olennainen osa vaikuttamista kuin äänestäminen ja ehdolla oleminen.

Toivon, että sinä lainaisit oman valtasi neljäksi vuodeksi minulle. Lupaan käyttää sitä vastuullisesti ja viisaasti. Toivon kuitenkin myös, että kiinnostut asioista ja vaikutat niihin myös vaalien väleissä. Minäkin lupaan tehdä niin. Politiikka kun on liian tärkeä asia jätettäväksi vaaleihin.

Edellinen
Edellinen

Edistyksestä ja yhteiskuntien onnistumisesta

Seuraava
Seuraava

Reilumpi huominen kaikille, ei harvoille