Reilussa Suomessa on jokaiselle tarpeeksi työtä – eikä kenellekään liikaa
Meillä on Suomessa tällä hetkellä kummallinen tilanne. 160 000 ihmistä on työttöminä, mutta samaan aikaan kymmenillä tuhansilla on töitä niin paljon ja niin raskaasti, että työelämä uuvuttaa heidät. On siis korkea aika jakaa töitä tasaisemmin.
Kelan arvion mukaan mielenterveysperusteisen päivärahan saajia oli vuonna 2021 lähes sata tuhatta ihmistä. Mielenterveysongelmat ovat myös yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. OECD arvioi vuonna 2018, että tämä kaikki kustantaa valtiolle 11 miljardia euroa vuodessa.
Suomella ei ole varaa tällaiseen.
Seuraavalla eduskuntakaudella valtion on taattava, että Suomessa kaikki saavat hoitoa mielenterveysongelmiin matalalla kynnyksellä, nopeasti ja edullisesti.
Ongelmien hoitaminen ja ihmisten kuntouttaminen on tärkeää, mutta myös juurisyyhyn pitää puuttua. Olemme nimittäin luoneet työelämän, joka synnyttää mielenterveysongelmia: uupumusta, ahdistusta ja masennusta.
Työelämä on korjattava pikaisesti molemmista päistä. On järjestettävä vähemmän työtä heille, joilla on sitä liikaa, ja enemmän heille, joilla ei ole tarpeeksi.
Uskon, että hyvinvointi syntyy työstä. Siksi haluan, että tulevaisuuden Suomessa on oltava reilu ja oikeudenmukainen työelämä, jossa jokaiselle on tarjolla mielekästä työtä.
Kokopäivätyöstä maksettavan palkan pitää riittää elämiseen, ja aikaa on jäätävä muillekin tärkeille asioille elämässä: levolle, perheelle, ystäville ja harrastuksille. Ihminen on muutakin kuin työläinen.
Politiikassa on tehtävä töitä sen eteen, että tulevaisuuden työelämässä jokaiselle olisi työtä ja toimeentuloa tarpeeksi, eikä kenellekään liikaa.
Suomeen saadaan lisää työtä investoimalla koulutukseen ja tutkimukseen. Olemme osaavaa kansaa, ja tuotekehitykseen panostamalla suomalaiset yritykset voivat varmasti keksiä sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka menevät maailmalla kaupaksi.
Marinin hallitus on ottanut jo merkittävän edistysaskeleen ja korjannut porvarihallitusten koulutusleikkausten aiheuttamia vahinkoja. Seuraavan hallituksen pitää jatkaa koulutuksen kunnianpalautusta ja panostaa etenkin peruskoulun korjaamiseen sekä ammatilliseen koulutukseen.
Rima on asetettava tarpeeksi korkealle: 2030-luvulla Suomessa on oltava maailman parhaat asentajat, maailman parhaat parturi-kampaajat ja maailman parhaat lähihoitajat.
Yhdessä voimme luoda yhteiskunnan, jossa työtä on riittävästi ja jossa työelämä ei uuvuta ihmisiä eikä turmele ympäristöä.